fbpx

Zwanger & Obstipatie

Zwanger & Obstipatie

Super leuk natuurlijk, zwanger zijn, maar oef…bepaalde kwaaltjes laat je toch liever achter wegen.

Nu mag ik echt totaal niet klagen over mijn zwangerschap, geen pijntjes, geen misselijkheid, geen tot nauwelijks klachten. Hooguit een misselijk zuchtje, flinke vreetbuien en obstipatie. Maar die laatste is er dan ook wel één die er voor zorgt dat ik bij week 6 al 5 maanden zwanger leek….

Nu heb ik al snel last van obstipatie. Of ik nou in de bossen van Thailand of de luxe van een all-inclusive hotel in Nederland zit, mijn darmen besluiten bij het boarden van het vliegtuig (of de auto) al dat ze op standje non actief gaan…..tot we weer netjes thuis zijn….en of dat nou 2 weken of 4 weken duurt zal hun een worst zijn.

Wat is obstipatie en waarom verergert het tijdens je zwangerschap?
Hier zijn je hormonen weer één van de schuldigen. Progesteron zorgt er tijdens de zwangerschap voor dat je darmen trager werken. Daardoor heb je minder vaak ontlasting. De ontlasting blijft langer in je darmen met als gevolg dat er meer vocht uit onttrokken wordt. Je ontlasting kan dan droger en harder zijn.

De groei van je baarmoeder maakt het je darmen ook moeilijker. Doordat je baarmoeder groter wordt, verdrukt deze je darmen. Dit vertraagt de werking van je darmen, omdat ze zo minder optimaal kunnen werken. – 24baby

Dus toen die twee streepjes op de test verschenen had ik me al op het ergste voorbereid. Ondertussen waren we al op 5 weken en had ik nog nergens last van. Maar bij week 6 veranderde dat drastisch. Gelukkig was ik al vanaf week 5 gestart met het drinken van de geweldige Roosvicee Laxo waar iedere vrouw beste vriend mee wordt in deze periode…(als je zo’n geluk hebt als ik) Het lijkt wel alsof Roosvicee een soort van road-back-to-childhood sponsort want ik kan me deze drank al als goddelijk herinneren sinds ik een kleine (kleiner dan nu) Danique was. Zo blijven ze kennelijk sponsor van het kinderleven en is de cirkel dadelijk rond als die kleine meid van ons dezelfde route bewandeld.

Roosvicee

Hoe dan ook, het doet zijn werk! Want na elke dag een fles water gevuld met deze zoete pruimen extract, wat overeen komt met 1 fles Roosvicee per week, beginnen mijn darmen zich weer te bewegen! Jiepie!

Ondertussen noem ik mijzelf ook al sponsor van Roosvicee aangezien ik al 6 flessen weg getapt heb J Maar goed, niet alles valt of staat met Roosvicee, hierbij ook nog een aantal andere tips die mij geholpen hebben:

  • Zonnebloempit brood
  • Pap/brinta
  • Fruit
  • Groenten
  • Veel drinken

Het klinkt zo makkelijk, maar pas op het moment dat je het niet meer doet merk je hoeveel invloed het eigenlijk heeft.

Nu, terwijl we dit schrijven en we op maand 6 zitten, beginnen de kwaaltjes af en toe weer te verschijnen..dus als jullie mij deze zomer aan een heerlijke pruimen cocktail zien zitten dan weten jullie dat mijn darmen denken dat we weer op vakantie zijn 😉

Ben jij zwanger en ervaar jij soortgelijke kwaaltjes? Of wil jij gewoon wat leuks delen over jou periode, toen of nu? Laat het me weten in de comments!

XXX Danique

Zwanger en Obstipatie
× Kunnen we je helpen?